Vážený pán Predseda Vlády SR, Vážený pán Minister financií SR,

ÚNIA dopravcov Slovenska – UNAS a Asociácia Žltý Anjel Asistance24 Vám zasielajú otvorený list:

Dňa 05.05.2022 sme zachytili v televízií TA3 správu, kde je návrh v Parlamente SR na odškodnenie herní a herných spoločností v rámci COVIDU.

UNAS a AZAA24 Vás žiada o prehodnotenie odškodnenia herní a herných spoločnosti. Pre dopravcov je to výsmech do tváre. Neustále žiadame túto Vládu SR o pomoc pri znižovaní nákladov pre dopravu, aby sme boli konkurencie schopní voči EÚ dopravcom.

Zo strany Ministerstiev je hanbou, že absolútne nik nereaguje na podnet, ktorý sme podali na Protimonopolný úrad SR pre nadmerné zisky pohonných hmôt. Slovnaft vyváža našu spracovanú naftu a benzín do Maďarska, kde v Rajke natankujete naftu za 1,287,- EUR a u nás za 1,819,- EUR. Slovnaft má 10x násobne vyššie zisky a Vláda SR sa tvári, že nič nevidí.

Naši dopravcovia musia odstavovať vozidla a prepúšťať zamestnancov pre neustále zvyšovanie cien pohonných hmôt a zo strany Ministerstiev si niekto dovolí dať návrh na odškodnenie herní, ktoré berú našim rodinám financie. Cestná nákladná doprava, sekcia Odťahových služieb a Taxi NEDOSTALA počas Covidu ani cent zo strany Vlády SR.

Ročne doprava prináša do rozpočtu cca 2 mld. EUR a Ministerstvo dopravy SR a Vláda SR sa k nám správa ako k nepriateľovi štátu. Všetkým pomáhate a slovenský dopravca skapína. Pýtame sa, ako chcete nahradiť veľký výpadok financií do rozpočtu, keď nám každý deň padajú dopravcovia?

Je na čase, aby ste začali myslieť aj na dopravu, pretože hrozí, že nebude mať kto zásobovať obchody. Všetky náklady idú hore a vy nič nerobíte.

Vážená Vláda,
touto cestou Vás vyzývame, aby ste začali okamžite riešiť vysoké náklady v doprave a premrštené ceny PHM .

S úctou

Stanislav Skala, predseda UNAS